Persoanele fizice ar putea beneficia de scutiri de impozite majorate

Persoanele fizice ar putea beneficia de scutiri de impozite majorate

Ministerul Finanțelor a propus un proiect de lege spre consultări publice, cu privire la modificarea unor acte normative ce vizează politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025. Acesta prevede că scutirile acordate persoanelor fizice, vor fi majorate cu 10%. Prin urmare, de anul viitor, scutirea personală pentru persoanele fizice va constitui 29.700 lei. Proiectul a fost aprobat de Guvern, astăzi, 9 iulie.

Autorii inițiativei susțin că majorarea scutirii de impozite pentru persoanele fizice, este vitală în contextul atenuării impactului inflației asupra veniturilor cetățenilor și pentru a sprijini familiile cu copii.

Citește și: Știi diferența între salariul brut și net? Noi îți explicăm!

În acest context, proiectul include măsuri precum:

  • majorarea scutirii personale și scutirii personale majore - de la 27.000 lei până la 29.700 lei și respectiv de la 31.500 lei până la 34.620 lei;
  • majorarea scutirii suplimentare majore – de la 19.800 lei până la 21.780 lei;
  • majorarea scutirii pentru persoanele întreținute și pentru persoane întreținute cu dizabilități - de la 9.000 lei până la 9.900 lei și respectiv de la 19.800 lei până la 21.780 lei.

Te-ar putea interesa și: Restituirea impozitului pe venit: cum îți întorci suma achitată în plus

Totodată, proiectul prevede și simplificarea mecanismului de impozitare a persoanelor fizice. În acest context, pentru a simplifica impozitarea persoanelor fizice și a permite mai multor persoane să beneficieze de scutirea pentru întreținerea persoanelor cu dizabilități, se propune creșterea limitei veniturilor anuale neimpozabile de la 11.280 lei, la 12.400 lei.

Muncă sezonieră

Lucru part-time

Lucru pentru șoferi