Sugestii care te pot ajuta să dai bine la un interviu de angajare

Pregătirea pentru un interviu poate fi îngrijorătoare, dar cu abordarea corectă, te poți prezenta în cea mai bună lumină posibilă și-ți poți crește șansele de a fi angajat/ă.

Procesul de interviu este un pas crucial în asigurarea unui loc de muncă, deoarece permite angajatorilor să-ți evalueze abilitățile, experiența și potrivirea pentru post. Dar și tu să decizi dacă oferta de muncă corespunde așteptărilor tale.

Iată câteva sfaturi pentru a te pregăti pentru un interviu de succes:

  • Află totul despre companie: Înainte de interviu, cercetează compania și află despre cultura, valorile și misiunea acesteia. Acest lucru te va ajuta să-ți  adaptezi răspunsurile și demonstrezi interesul pentru companie.
  • Analizează fișa postului: Înainte de a aplica pentru un interviu, parcurge bine fișa postului. Verifică abilitățile pe care compania le solicită candidatului său.
  • Revizuiește-ți paginile social media: Probabil mulți angajatori nu-ți vor verifica paginile de pe rețelele sociale, dar dacă candidezi pentru un post în marketing sau comunicare, s-ar întâmpla să o facă. Modul în care îți gestionezi profilul de pe rețelele sociale spune multe despre abilitățile tale în aceste domenii.

În general, îți recomandăm să cauți pe Google numele tău și imaginile asociate cu el, ca să vezi dacă ar trebui să ascunzi un anumit conținut care nu te avantajează.

Poate te întrebi cum corect să te prezinți la interviu?

Urmează faza cu întrebările angajatorului. Aici este important să spui adevărul și de aceea ar fi bine să te pregătești din timp. Mai jos sunt cinci dintre cele mai frecvente întrebări de interviu și cum să răspunzi la ele.

1.Povestește despre tine

Aceasta este întrebarea numărul unu pe care toată lumea ți-o pune și cel mai bine este să fii pregătit cu o poveste convingătoare. Adapteaz-o pentru a fi relevantă pentru companie și loc de muncă și încearcă să adaugi detalii despre educația sau experiența ta într-un mod natural, astfel încât să te vinzi cu adevărat managerului de angajare.

2. De ce ai decis să pleci de la jobul precedent?

Când ești întrebat despre motivele pentru care ai decis să pleci dintr-un loc de muncă anterior, este important să fii sincer și profesional în răspunsul tău.

3. Care erau sarcinile tale la postul precedent?

Răspunsul trebuie să fie clar și concis, evidențiind realizările și responsabilitățile tale. Poți vorbi despre echipamentele utilizate, dar și despre oamenii cu care ai lucrat (subordonați, clienți).

4. Preferi să lucrezi în echipă sau independent?

Această întrebare este o modalitate bună pentru companii de a evalua dacă te potrivești în mediul lor. Ar trebui să reții că, chiar dacă majoritatea muncii tale se desfășoară independent, există întotdeauna un element de lucru în echipă pe care va trebui să îl faci. Arată că le ai pe amândouă când răspunzi la această întrebare.

5. Ce dificultăți ai întâmpinat în munca ta și cum le-ai rezolvat?

Astfel de întrebări sunt frecvente în interviurile destinate specialiștilor cu atribuții în domeniul comunicării, cu o mare responsabilitate pentru rezultate și care îndeplinesc funcții de management. Înainte de interviu, este important să îți amintești situații dificile din experiența ta profesională, pe care le-ai gestionat cu succes. Aceste exemple pot demonstra abilitățile tale în rezolvarea problemelor și în gestionarea conflictelor, evidențiindu-ți astfel competențele și capacitatea de adaptare în medii de lucru variate.

Dar ar trebui să pui și tu întrebări în timpul interviului? Cu siguranță! Chiar îți lăsăm și o listă:

  • Cum va fi organizat programul meu zilnic de lucru?
  • Cine este persoana responsabilă de departamentul meu? Pot să o cunosc?
  • Cum se evaluează performanța angajaților în această companie?
  • Există reguli și norme interne pe care angajații trebuie să le respecte?
  • Care este procesul de introducere și integrare în companie pentru noii angajați?
  • Exista o perioadă de evaluare și cât durează aceasta?
  • Care sunt principalele provocări cu care mă voi confrunta în această poziție?
  • Cum se oferă feedback angajaților cu privire la performanța lor și cât de frecvent se întâmplă acest lucru?

Dacă vei ține cont de aceste sugestii înainte de interviu, dialogul pe care îl vei avea va decurge fluent. Vei lăsa o impresie pozitivă în fața viitorului angajator și această întâlnire va deveni o experiență plăcută și memorabilă pentru tine.

Iar dacă ai nevoie să-ți revizuiești CV-ul, poți citi acest articol.