Cum să-ți construiești un CV impresionant în doar câțiva pași. Cele mai frecvente greșeli pe care să le eviți

Ai încărcat un CV (Curiculum Vitae) pe site-ul lucru.md ori ai aplicat direct la companie, dar n-ai fost contactat? Nu te întrista, probabil mai ai nevoie să redactezi un pic CV-ul. Mai jos îți lăsăm câțiva pași care te vor ajuta să faci un CV impresionant chiar dacă ești la început de cale profesională.

1. Structurează CV-ul în mod coerent și profesional

Date Personale: Începe cu numele complet, numărul de telefon, adresă de e-mail (nume@gmail.com) și profilul LinkedIn (dacă există).

Scopul profesional: Scrie o declarație scurtă, captivantă și personalizată care evidențiază obiectivele și pasiunile tale în ceea ce privește cariera.

Experiența profesională: Listează experiența în ordine cronologică inversă, începând cu cea mai recentă. Detaliază numele companiei, poziția ocupată și perioada lucrului acolo. Evidențiază realizările și responsabilitățile relevante.

Educație: Enumeră instituția de învățământ, specializarea și perioada de studii. Dacă ai absolvit cu mențiune sau ai obținut premii academice, nu uita să le menționezi.

Abilități: Enumeră abilitățile tale, atât cele tehnice (cum ar fi limbaje de programare sau soft-uri) cât și cele soft (cum ar fi abilități de comunicare sau leadership).

2. Personalizează și adaptează CV-ul pentru fiecare job

  • Evidențiază abilitățile și experiența care sunt relevante pentru jobul respectiv.
  • Utilizează cuvinte-cheie specifice domeniului tău de interes.

3. Evidențiază realizările și impactul

Rezultate măsurabile: Folosește exemple concrete și, pe cât posibil, cifre pentru a ilustra impactul pe care l-ai avut în pozițiile anterioare. ,,În calitate de web designer am crescut numărul de abonați ai clienților cu 50% prin integrarea software-ului de marketing prin e-mail în site-urile lor web și realizarea unui proces de plată personalizată"

Proiecte specifice: Dacă ai lucrat la proiecte speciale sau ai contribuit la inițiative semnificative, evidențiază aceste aspecte. Angajatorii caută persoane care pot aduce valoare adăugată. ,,Am fost leaderul grupului de creare a versiunilor mobile pentru 10 pagini web"

4. Atenție la detalii și formatare

Revizuiți CV-ul cu atenție pentru a evita orice fel de greșeală gramaticală sau ortografică. Ar fi bine să ceri ajutorul unui prieten sau coleg care să-ți citească CV-ul de câteva ori înainte să-l trimiți sau folosește softuri speciale.

Utilizează o formatare coerentă și un font ușor de citit. Evită utilizarea unor stiluri de font extravagante sau culori prea închise.

5. Include secțiuni suplimentare pentru impact

Adăugă secțiuni care pot face diferența, cum ar fi certificări relevante, proiecte personale, voluntariat, care este văzut ca experiență, tocmai pentru a susține absolvenții și studenții. Poți indica 2-3 responsabilități pe care le-ai avut ca voluntar. De exemplu, ,,Ca voluntar/ă în cadrul organizației studențești X am fost responsabil/ă de partea organizării conferințelor, crearea de anunțuri.  etc. “

Adaugă referințe dacă este specificat în anunțul de job, poți menționa că ai referințe disponibile la cerere.

Scrierea unui CV bun poate dura ceva timp, dar anume el îți mărește șansele de a fi invitat/ă la interviul de angajare. Îți lăsăm câteva resurse gratuite de creare a unui CV atrăgător: Canva, Europass, rabota.md, zety.com. Îți dorim mult succes!