Stagiul de cotizare pentru femei, devine egal cu cel al bărbaților! Crește vârsta de pensionare

Stagiul de cotizare pentru femei, devine egal cu cel al bărbaților! Crește vârsta de pensionare

Începând cu astăzi, 1 iulie, vârsta de pensionare pentru femei va crește cu șase luni. Prin urmare, femeile se vor pensiona la vârsta de 61 de ani. Mai mult, stagiul complet de cotizare pentru femei va fi egalizat cu cel al bărbaților și va însuma 34 de ani.

În prezent, femeile se pensionează la 60 de ani și șase luni. Însă, această vârstă va crește anual cu șase luni, astfel, în patru ani aceasta se va alinia cu vârsta de pensionare a bărbaților. În această ordine de idei, din anul 2028, atât bărbații, cât și femeile, vor obține dreptul de pensionare la 63 de ani.

Stagiul complet de cotizare

De remarcat că, în prezent, pentru bărbați, stagiul complet de cotizare este de 34 de ani. În cazul femeilor, până pe 30 iunie 2024, stagiul complet era de 33 de ani și șase luni. Dar, începând cu 1 iulie, acesta se va egaliza la 34 de ani.

În cazul persoanelor care nu au stagiu complet, vor putea beneficia de o pensie proporțională cu numărul de ani cotizați. Iar persoanele cu o vechime a stagiului de cotizare mai mică de 15 ani, nu vor avea dreptul la pensie, ci doar la o alocație pentru persoanele în vârstă, care este 50% din pensia minimă pentru limită de vârstă.

Pensia anticipată: cui i se acordă?

Pensia anticipată pentru carieră lungă poate fi acordată doar celor cu un stagiu contributiv de cotizare cu cinci ani mai mare, decât cel prevăzut pentru bărbați și cu trei ani mai mare pentru femei. Astfel, din iulie curent, bărbații vor avea dreptul la pensia anticipată pentru carieră lungă dacă au un stagiu complet de cotizare de 39 de ani, iar femeile – dacă au un stagiu complet de cotizare de 37 de ani.

Reiterăm că, de pe 1 ianuarie 2024, persoanele care au continuat să lucreze după stabilirea sau reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, vor putea solicita o nouă reexaminare a pensiei. Tot din 1 ianuarie 2024, se vor reexamina pensiile de dizabilitate stabilite până la 1 ianuarie 2022, cu condiția ca persoanele să fi realizat un stagiu de cotizare de la doi până la șapte ani.

Pensia minimă în Republica Moldova

Reamintim că în urma indexării cu 6% din 1 aprilie 2024, pensia minimă pentru persoanele cu stagiul complet de cotizare va fi de 2.777 de lei.

Dacă dorești să afli când te vei pensiona, accesează acest calculator.