De pe 1 aprilie, pensiile vor fi majorate

De pe 1 aprilie, pensiile vor fi majorate

Începând cu 1 aprilie, pensiile din Republica Moldova vor fi indexate cu 4.2%. Decizia a fost anunțată de către ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

UPDATE (26 martie):

Pensia va crește, începând cu 1 aprilie. Prin urmare, pensia medie va fi majorată cu 262 lei. Odată cu indexarea, pensia minimă va constitui 2.778 de lei, iar mărimea medie a pensiei pentru limita de vârstă va crește cu 249 de lei și se va majora, după indexare, de la 2.067 la 3.926 de lei.

UPDATE (13 martie):

Astăzi, 13 martie, Guvernul a aprobat indexarea pensiilor cu 6%. Coeficientul va fi aplicat în raport cu partea pensiei care depășește cuantumul salariului mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2024, adică 13.700 lei.

Potrivit informațiilor oferite de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), din 650.581 beneficiari de pensii plătite din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 9.802 beneficiari pensiile depășesc plafonul de 13.700 de lei.

Prin urmare, calculul estimativ al cheltuielilor necesare pentru indexarea prestațiilor sociale constituie 1.429.562,2 de lei, dintre care cheltuielile necesare din mijloacele bugetului de asigurări sociale de stat constituie 1.091.432,4 de lei, iar cheltuielile necesare din mijloacele bugetului de stat – 338.129,8 de lei.

UPDATE! Potrivit lui Dorin Recean, pensiile vor crește cu 6 la sută, așa cum a fost anunțat anterior.

"Vreau să dau asigurări că tot bugetul pentru pensii planificat pentru 2024 va ajunge la pensionari. Este vorba de creșterea de 6%. Rog Ministerul Muncii ca, în acest proces, pensionarii cu pensii mai mici să beneficieze în primul rând de creșteri", a declarat Recean în debutul ședinței Guvernului de astăzi, 28 februarie.

ARTICOLUL INIȚIAL

Indexarea pensiilor are loc în contextul indicelor inflației pentru anul precedent, care constituie 4.2%. Prin urmare, același indice va reprezenta și rata de indexare a pensiilor, deși inițial, era planificată rata de 6%.

Potrivit ministrului, odată cu majorarea pensiilor, autoritățile mențin puterea de cumpărare a pensionarilor. În acest context, Alexei Buzu a menționat că de la începutul guvernării PAS, pensia minimă înregistrat o creștere cu 120%, iar cea medie cu 70%.

"Cu siguranță, pensia este în continuare mică. Noi sperăm foarte mult că vom avea creștere economică, pentru că am schimbat legislația. Acum avem prevederi clare care leagă creșterea pensiilor de creșterea economică. Deci, dacă vom avea creștere economică, și pensiile vor crește", a declarat ministrul în cadrul unei emisiuni.

Menționăm că, potrivit statisticii, în anul curent, pe teritoriul Republicii Moldova sunt 530.643 de pensionari, care primesc pensia pentru limita de vârstă.