Peste 20% de cetățeni nu au un contract de muncă, lucrând informal
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a afirmat că circa 22% dintre persoanele angajate în câmpul muncii, lucrează neoficial. Potrivit ministrului, munca nedeclarată reprezintă o problemă complicată, care a fost neglijată o perioadă îndelungată.
Actualmente, autoritățile sunt orientate spre reducerea economiei informale și încadrarea în câmpul muncii a persoanelor apte de muncă.
„Vorbim de o problemă esențială când o parte din angajatorii și salariații iau o decizie conștientă de a nu cotiza și atunci Guvernul încearcă să intervină printr-o manieră în care să ofere acea motivație, acel instrumentar necesar ca să încurajăm salariații și angajatorii din Moldova să treacă pe alb. Avem nevoie de instituții puternice. În aprilie 2023 aveam 11.600 de beneficiari de ajutor social, cu statut de șomer. Noi am redus acest număr”, a explicat, într-o emisiune, Alexei Buzu.
Citește și: Noi sancțiuni pentru munca nedeclarată! Ce spune Codul Contravențional
Pe parcursul anului trecut, a fost lansată campania „Trecem pe alb”, în cadrul căreia au fost verificate peste 320 de companii la capitolul legalitatea muncii. Astfel, s-a depistat că circa 20% dintre angajați munceau la negru.
În urma campaniei, peste 60% dintre aceștia au trecut pe alb, perfectând un contract legal de muncă.
Potrivit Bani.md, practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă (în baza unor înțelegeri verbale) este mai frecventă printre bărbați (9.2%), decât pentru femei (5.2%). Cele mai mari ponderi ale salariaților, care lucrează doar în baza unor înțelegeri verbale, sunt estimate în:
- agricultură (61.8%)
- construcții (12.8%)
- comerț (5.7%)
- industrie (3.7%).
Inspectoratul de Stat al Muncii informează că munca nedeclarată te lipsește de protecție legală, siguranță și legitimitate.
Cum pot raporta munca neoficială?
Pentru a raporta munca nedeclarată, trebuie să te adresezi la ISM fie printr-un apel telefonic (+373 22 499 400), fie cu ajutorul unui e-mail (sesizare@im.gov.md).
Vei depune o petiție, care va fi înregistrată și atribuită unui inspector. Petiția trebuie neapărat să conțină numele, prenumele, adresa, numărul de telefon și data nașterii persoanei care o depune.
Petiția va fi examinată timp de 30 zile de către inspector, care ulterior va reveni cu un răspuns oficial. De menționat că identitatea persoanei care a depus petiția, rămâne strict confidențială și nu va fi divulgată angajatorului.
Inspectoratul de Stat al Muncii precizează că este necesară și furnizarea informației despre angajator, mai exact:
- denumirea companiei
- locație, magazin, șantier sau punctul de lucru
- numele directorului
- datele de contact ale directorului.