Noi sancțiuni pentru munca nedeclarată! Ce spune Codul Contravențional

Noi sancțiuni pentru munca nedeclarată! Ce spune Codul Contravențional

În contextul modificării unor acte normative precum Codul Muncii și Codul Contravențional, Guvernul a aprobat un nou proiect de lege. Prin intermediul acestuia, este urmărită armonizarea cadrului normativ național cu standardele Uniunii Europene în domeniul legislației muncii.

Potrivit noului proiect de lege, ar putea fi sancționată utilizarea muncii nedeclarate, săvârșite asupra unui minor. În acest caz, va fi aplicată o amendă de la 120 la 150 de unități convenționale pentru persoane fizice, de la 200 la 300 de unități convenționale pentru persoane cu funcție de răspundere, și amendă de la 300 la 400 de unități convenționale pentru persoane juridice.

Odată cu completarea Codului Contravențional, va fi stabilită contravenția pentru utilizarea muncii nedeclarate a minorilor, și va fi aplicată o normă în caz de pluralitate de victime prin sancționare distinctă/amplificată.

În această ordine de idei, dacă va fi săvârșită muncă nedeclarată în raport cu două sau mai multe persoane, amenda pentru persoane fizice va constitui de la 210 la 1200 de unități convenționale, pentru persoană cu funcție de răspundere de la 360 la 1300 de unități convenționale și pentru persoană juridică de la 460 la 1500 de unități convenționale.

Menționăm că pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie aprobat de către Parlament. Totodată, reamintim că același proiect de lege prevede oferirea unui nou tip de concediu pentru angajați.