Decizia autorităților cu privire la ziua de 10 mai: liberă sau nu

Decizia autorităților cu privire la ziua de 10 mai: liberă sau nu

Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări cu privire la regimul de muncă în ziua de 10 mai. Potrivit oficialilor, în acest an, ziua de 10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare.

Conform comunicatului emis de Minister, această decizie a fost luată în urma mai multor solicitări din partea angajatorilor și salariaților.

Totuși, dacă salariații își doresc să folosească în mod optim zilele de repaus și zilele de sărbătoare nelucrătoare, conducătorii unităților din sectorul real al economiei sunt în drept să transfere zilele de repaus sau de lucru în alte zile, după consultarea reprezentanților salariaților.

Din păcate, acest lucru nu este valabil și în cazul autorităților și instituțiilor publice. În acest caz, decizia de a transfera zilele de repaus sau de lucru în alte zile aparține Guvernului, care nu învederează luarea unei asemenea decizii pentru luna mai curentă.

„În altă ordine de idei, salariații din sectorul bugetar își pot valorifica dreptul la concediu de odihnă anual în această zi, pentru a se putea bucura de patru zile libere, în perioada 9-12 mai”, se menționează în comunicatul emis de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Ținem să reamintim că, potrivit Codului Muncii al Republicii Moldova, ziua de 9 mai este zi de sărbătoare nelucrătoare, în care toți salariații, indiferent dacă activează în sectorul bugetar sau real al economiei naționale, au dreptul la o zi liberă, cu menținerea salariului mediu.

Iar în perioada 4 - 12 mai, școlarii se vor bucura de vacanța de Paște.