Concediul de odihnă anual - informații pe care nu trebuie să le ignori
Nu este o noutate că fiecare salariat are dreptul la concediul de odihnă anual, care este garantat prin lege și plătit. De menționat că, potrivit legii, concediul nu poate fi obiectul unei cesiuni, renunțări sau limitări.
Orice salariat este obligat să cunoască informațiile de bază despre concediul anual de odihnă. Pentru început, trebuie să remarcăm că acesta se oferă pentru o perioadă de 12 luni calendaristice, de la data angajării a salariatului. Durata minimă a concediului constituie 28 de zile calendaristice, cu excepția zilelor de sărbătoare nelucrătoare.
Citește și: Ce trebuie să cunoști, ca angajat, despre concediul anual de odihnă
Dreptul la concediu este oferit în funcție de vechimea în muncă. Totuși, sunt și anumite circumstanțe de care se ține cont, precum timpul efectiv lucrat, perioadele de absență forțată sau perioadele de concediu neplătit pentru îngrijirea unei persoane aflate în aceeași locuință.
O altă remarcă importantă este că indemnizația pentru concediu nu poate fi mai mică decât salariul mediu pentru perioada respectivă. Angajatorul este obligat să plătească indemnizația cu cel puțin 3 zile înainte de începerea concediului sau la o dată convenită de părți, dar nu mai târziu de data achitării salariului pentru luna în care a fost acordat concediul respectiv.
Te-ar putea interesa și: Angajații vor beneficia de un concediu în plus! A fost modificat Codul Muncii
Reamintim că, începând cu acest an, zilele de concediu mai mult nu se vor acumula. Astfel, dacă nu folosești concediul pe parcursul a doi ani, acesta va fi considerat stins.
Potrivit legislației în vigoare, este interzisă neacordarea concediului de odihnă anual timp de 2 ani consecutivi. Refuzul angajatorului de a acorda concedii anuale de odihnă constituie o încălcare a legislației muncii.
Lucru în domeniul HR și recrutare