Problema deficitului forței de muncă în Moldova: cauze și soluții
În fața provocărilor semnificative legate de migrația masivă și deficitul de forță de muncă din Republica Moldova, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a prezentat o serie de strategii și soluții pentru a aborda aceste probleme complexe.
Migrația masivă este o realitate cu care se confruntă Republica Moldova de ani de zile. Pentru a contracara acest fenomen, Alexei Buzu subliniază importanța creării unui mediu propice în țară, care să ofere cetățenilor alternative atractive. Acestea includ facilități precum accesibilitatea la credite ipotecare, salarii mai mari și îmbunătățirea infrastructurii, menite să îi motiveze pe moldoveni să rămână în țară și să își valorifice potențialul.
Cauzele și soluționarea deficitului forței de muncă
Unul dintre motivele deficitului de forță de muncă în Republica Moldova este migrația populației apte de muncă și îmbătrânirea societății. O altă problemă care și-a lăsat amprenta asupra deficitului forței de muncă, este lipsa investițiilor în forța de muncă locală.
„Avem circa 130.000 de femei care sunt în afara pieței muncii, fiindcă sunt preocupate de îngrijirea unui membru al familiei, fie adult, fie copil. Dacă am putea deschide mai multe creșe, grădinițe, poate am putea vedea mai multe femei pe piața forței de muncă și ele ar putea să combine mult mai ușor viața profesională cu viața de familie”, a declarat Alexei Buzu în cadrul unui interviu.
Pentru a atenua deficitul de forță de muncă, se examinează posibilitatea importului de muncă din țări precum UE, SUA și zona EFTA, în contextul în care au fost simplificate procedurile de angajare a cetățenilor din țările cu care Republica Moldova are relații comerciale destul de avansate. Cu toate acestea, oficialul subliniază necesitatea de a proteja interesele forței de muncă autohtone și de a asigura condiții echitabile pentru toți lucrătorii.
„Pe de altă parte, avem persoane apte de muncă, care sunt în afara pieții muncii din cauza că avem un sistem de asistență socială care distruge dorința de a căuta un loc de muncă. În aprilie 2023 aveam aproximativ 11.000 de beneficiari de ajutor social cu statut de șomer. În martie 2024, avem doar 2.300 persoane care beneficiază de ajutor social și au statut de șomer”, a completat ministrul.
În ceea ce privește deschiderea pieței de muncă pentru lucrătorii din Asia, Alexei Buzu subliniază că este important să se valorifice mai întâi potențialul forței de muncă din Republica Moldova și să se ofere protecție adecvată pentru toți lucrătorii, indiferent de originea lor.
Investițiile pe piața muncii în Republica Moldova, doar o să crească în viitorul apropiat.
Ministrul a menționat despre faptul că se pregătesc modificări la Codul Muncii pentru eliminarea rigidităților, ce va contribui la crearea unei piețe a muncii mai dinamice. În această ordine de idei, Alexei Buzu a evidențiat succesul programelor anterioare în plasarea pe piața muncii a unui număr semnificativ de persoane șomere și a exprimat angajamentul pentru extinderea acestor inițiative în viitor.
„Anul trecut am reușit să plasăm pe piața muncii 11.062 persoane, asta ar fi echivalentul a 25% din persoanele șomere în Republica Moldova, pentru anul 2023. În acest an vrem să ajungem la cifra de 18.000 de persoane. Lucrăm foarte intens cu Inspectoratul de Stat al Muncii pentru a identifica persoanele care lucrează fără contract de muncă. Majoritatea din ei vor fi legalizați în scurt timp”, a conchis ministrul.