Ziua Mondială a Vederii: angajatorii din Moldova, obligați să cumpere ochelari de vedere salariaților care lucrează la monitoare

Ziua mondială a vederii ("World Sight Day" - WSD) este marcată anual, în cea de-a doua zi de Joi a lunii Octombrie, respectiv la 12 octombrie anul acesta. Tema din 2023 este "#LoveYourEyesAtWork", potrivit IAPB. De aceea, noi, echipa lucru.md, dorim să subliniăm un aspect vital și adesea neglijat în R. Moldova: sănătatea ochilor la locul de muncă.

Locul de muncă este un mediu în care vederea noastră este supusă unor provocări constante: de la ecranele calculatoarelor și dispozitivele mobile până la lumina artificială și diversele substanțe chimice. Neglijarea sănătății ochilor poate duce la o serie de probleme, de la oboseala oculară și dureri de cap până la tulburări de vedere pe termen lung.

Aproximativ 13 milioane de persoane la nivel global suferă de deficiențe de vedere legate de ocupațiile lor, arată OIM și Agenția Internațională pentru Prevenirea Orbirii, iar aproximativ 3,5 milioane de accidente oculare ar avea loc în mediul de lucru în fiecare an. Aceasta reprezintă 1% din toate accidentele de muncă ce nu sunt fatale.

Multe din aceste probleme oculare în proporție de 90% ar putea fi prevenite sau tratate cu intervenții existente, dacă am fi urmat câțiva pași simpli în acest sens:

  • PURTAȚI OCHELARI. Dacă ați fost sfătuit să folosiți ochelari de prescripție pentru a vă corecta vederea, asigurați-vă că îi purtați conform recomandărilor. Participați la controalele oftalmologice de rutină.
  • FACEȚI PAUZE FRECVENTE. Urmați regula 20-20-20. La fiecare 20 de minute, priviți ceva aflat la 20 de metri distanță timp de cel puțin 20 de secunde.
  • CLIPIȚI DES. Antrenați-vă să clipiți mai des. Dacă este necesar, utilizați picături lubrifiante pentru ochi pentru a vă menține ochii umezi.
  • REGLAȚI ECRANUL COMPUTERULUI. Majoritatea oamenilor beneficiază dacă ecranul computerului este la 15 până la 20 de grade sub nivelul ochilor (aproximativ 10 cm sau 12 cm) măsurată din centrul ecranului și la 50 cm până la 70 cm distanță de ochi.
  • REGLAȚI SETĂRILE DE AFIȘARE ALE ECRANULUI. Reglați ecranul pentru confortul dvs. Luați în considerare ajustarea luminozității (care ar trebui să fie ca împrejurimile), contrastul (de exemplu, negru pe fundal alb), temperatura culorii și dimensiunea textului
  • UTILIZAȚI ILUMINAREA CORECTĂ A ECRANULUI. Poziționați ecranul computerului pentru a evita strălucirea și încercați ecrane anti-orbire sau protectoare de ecran pentru a evita disconfortul.

Angajatorii au obligația de a asigura un mediu sigur și sănătos pentru angajați, inclusiv în ceea ce privește sănătatea ochilor. Asta înseamnă nu doar organizarea de screeninguri și sesiuni educative, ci și furnizarea de echipamente de protecție adecvate și ajustarea mediului de lucru pentru a minimiza stresul asupra vederii. Conform legii R. Moldova privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă pentru lucrul la monitor, cheltuielile pentru examinările oftalmologice și a ochelarilor de vedere vor fi suportate în întregime de către angajator. Pentru a evita problemele cu inspectorii fiscali, adică reâncadrarea cheltuielilor cu ochelarii pentru angajați, dar și din rațiuni ce țin de optimizarea bugetului, este ideal pentru angajator să-și stabilească o politică internă care să răspundă la câteva întrebări: în ce limite să se încadreze costurile cu ramele, periodicitatea suportării costurilor ș.a.m.d.

De Ziua Mondială a Vederii 2023, să ne amintim cu toții ce rol au ochii în viața noastră. Sănătatea oculară e un indicator semnificativ în piața muncii: persoanele cu deficiențe de vedere au o șansă cu 30% mai mică să fie angajate, în comparație cu cei fără astfel de deficiențe. Angajatorii și angajații, uniți în eforturile lor, pot face din fiecare loc de muncă un mediu unde sănătatea ochilor este o prioritate. Haideți să ne iubim ochii la locul de muncă!