Tu cum îți cauți un loc de muncă? Vezi cum să faci asta inteligent

Tu cum îți cauți un loc de muncă? Vezi cum să faci asta inteligent

Găsirea unui loc de muncă poate fi un proces provocator și care consumă mult timp, mai ales pe piața competitivă a muncii din Moldova. Metodele tradiționale de căutare a unui loc de muncă te pot lăsa adesea descurajat. Cu toate acestea, există modalități mai inteligente de a aborda căutarea unui loc de muncă, care îți pot crește șansele de a obține locul de muncă visat. Iată câteva sugestii:

Sună-ți cunoștințele. Poate părea banal, dar chiar și în anul 2023, este una din cele mai răspândite forme de căutare a unui job. Este primul lucru pe care ți-l recomandăm să îl faci — sună-ți prietenii, familia și colegii de școală sau facultate, ei pot fi surse valoroase de informații și recomandări pentru locuri de muncă.

Participă la evenimente locale. Mergi la târguri de locuri de muncă, conferințe din industria care te interesează și alte evenimente locale unde poți întâlni angajatori și reprezentanți ai companiilor. Aceste evenimente le poți găsi ușor pe Facebook, la rubrica  „Evenimente”, în cadrul universității tale ori pe Mediacor, dacă ești pasionat de filmări, design, jocuri, AI.

Fă voluntariat. Participarea la proiecte de voluntariat îți oferă nu doar satisfacția de a ajuta comunitatea, ci și șansa de a-ți dezvolta abilități și de a face noi conexiuni. Unii voluntari sunt angajați ulterior de organizațiile pentru care au lucrat. Așa că, dacă ești tânăr, de-abia termini liceul, dar deja te gândești la angajare, voluntariatul poate fi un prim pas. Dacă n-ai știut: experiența de voluntariat = experiența de muncă.

Freelancing și proiecte temporare. Platformele de freelancing, cum ar fi Upwork, Freelancer și Fiverr, pot fi o modalitate bună de a-ți construi portofoliul și de a câștiga experiență într-un domeniu specific. Proiectele temporare sau cu jumătate de normă pot fi și ele o intrare în piața muncii și îți pot oferi ocazia de a cunoaște diverse industrii și companii.

Recrutare directă. Identifică companiile pe care le admiri și trimite-le direct CV-ul și o scrisoare de intenție. Chiar dacă nu au posturi disponibile în momentul respectiv, un astfel de demers proactiv poate atrage atenția angajatorilor.

Accesează platforme online de recrutare. Nu putem să nu menționăm și site-urile de joburi, precum lucru.md, rabota.md, dar și aplicația JobJob, unde poți găsi oportunități în cele mai diverse domenii.  

Fiind proactiv, perseverent și deschis la diverse oportunități, poți crește șansele de a găsi un loc de muncă potrivit pentru tine. Poți începe căutările unui job chiar cu site-ul nostru, lucru.md.