Tinerii vor putea primi indemnizații până la 200.000 lei! Care sunt condițiile

Tinerii vor putea primi indemnizații până la 200.000 lei! Care sunt condițiile

Cabinetul de miniștri a votat un proiect de hotărâre, potrivit căruia absolvenții studiilor superioare de licență în medicină și ai studiilor postuniversitare de rezidențiat, care vor activa timp de 5 ani în instituțiile în care vor fi repartizați de Ministerul Sănătății, vor beneficia de indemnizații din partea statului. Aceeași decizie se aplică și în raport cu tinerii care se angajează, în primul an după absolvire, în instituțiile în care au fost repartizați de Ministerul Culturii și care activează timp de trei ani în cadrul acestora. Aceștia vor primi, de asemenea, indemnizații.

Proiectul de modificare a Legii ocrotirii sănătății a fost votat de deputați în cea de-a doua lectură, pe 27 iunie curent.

Proiectul de hotărâre prevede că, în primii 5 ani de activitate, absolvenții programelor de studii superioare de licență și master vor primi o indemnizație unică, în mărime de 200.000 lei. Între timp, cei din învățământul profesional tehnic vor beneficia de o indemnizație în sumă de 160.000 lei.

Un alt beneficiu al acestui proiect este că, pe lângă indemnizație, tinerii vor primi și compensații pentru cheltuielile de închiriere a spațiului locativ și pentru consumul de energie, atât termică, cât și electrică.

„Hotărârea de Guvern are menirea să încurajeze tinerii specialiști din medicină și din educație să meargă în satele și orășelele noastre”, a menționat Dorin Recean.

Pentru cadrele didactice debutante, repartizate de MEC, în instituțiile de la sate, centrele raionale sau în UTA Găgăuzia, statul va oferi compensații în mărime de 1.000 lei/lună pentru cheltuielile de închiriere a locuințelor. Pe lângă asta, va exista și o plată unică, anuală, în sumă de 3.000 lei, destinată compensării consumului de energie termică și electrică.

Tinerii specialiști din domeniul culturii vor beneficia, de asemenea, de indemnizații. Se stabilește o indemnizație unică în mărime de 120.000 lei pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior și de 90.000 lei pentru cei din învățământul profesional tehnic.

Banii vor fi achitați în trei tranșe egale, beneficiari fiind tinerii care se angajează, în primul an după absolvire, în instituțiile în care au fost repartizați de Ministerul Culturii și care activează timp de trei ani în cadrul acestora.