Studenții și pensionarii vor putea lucra, oficial, fără să achite impozite
Deputata Mariana Lucrețeanu, din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, a organizat o discuție publică despre o nouă reformă, Minijob. Prin intermediul acesteia, se propune acordarea facilităților fiscale pentru angajarea part-time a studenților și a pensionarilor. În cadrul discuției au participat reprezentanți a universităților, ai sindicatelor, ai Ministerului Finanțelor și ai Serviciului Fiscal de Stat, ai partenerilor de dezvoltare și ai unor companii din țară.
Odată cu aprobarea noii reforme, se urmărește scopul de a integra în câmpul muncii, în mod legal, studenții și oamenii în etate. Reforma are drept obiectiv combaterea muncii ilegale.
Taxe și impozite
Prin urmare, deputata propune să fie reglementată o sumă fixă, de până la 4.500 lei, dintre care 500 lei să fie colectați în mod automat, drept taxă de stat. Din această sumă, cel mult 1/3 vor fi redirecționați către CNAM și restul către CNAS. De asemenea, suma nu va fi supusă impozitării (ceea ce înseamnă că nu va fi perceput impozitul pe venit). Deputata subliniază că impozitul pe venit va fi plătit gradual, în cazul în care aceeași persoană deține mai mult de 2 minijoburi.
Câte ore lucrătoare vor fi?
Minijob presupune o angajare part-time, cu cel mult 20 ore pe săptămână. Prin urmare, salariul va fi achitat în funcție de orele lucrate. Deputata a declarat că studenții, în acest caz, nu ar trebui să facă abuz de ore lucrate și în continuare să pună accent pe studii. De menționat că studenții și persoanele în etate se vor putea angaja part-time pe un termen de cel mult 18 luni.
Cine poate beneficia de acest program?
Beneficiarii acestei reforme sunt studenții de la 18 ani și pensionarii care au depășit 60/65 ani. Însă, în cadrul discuției, s-a menționat că limita de vârstă încă rămâne a fi negociată. În cazul studenților, de exemplu, vârsta ar putea fi 16 ani.
Această reformă ar putea avea impact asupra aproximativ 100.000 de pensionari și în jur de 100.000 studenți.
Concluzii
„Reforma este o politică fiscală, care motivează angajatorii și mediul de afaceri către angajarea studenților în câmpul muncii și a pensionarilor apți și dornici de muncă. Conceptul este gândit pentru a susține angajatorii, pentru a încuraja munca part-time, dar și pentru a rezolva unele probleme, cum ar fi munca la negru sau cea nedeclarată”, a menționat autoarea acestei inițiative, deputata Mariana Lucrețeanu.
Acest concept a fost inspirat dintr-o reformă similară, implementată în anul 2003 în Germania.