Studenții ar putea combina studiile și jobul, fără abateri de la program

Studenții ar putea combina studiile și jobul, fără abateri de la program

Începând cu anul viitor, în universitățile din țară, ar putea fi implementat învățământul dual. Ministrul Educației, Dan Perciun, precizează că studenții de la anumite specialități vor avea posibilitatea să aplice pentru învățământul dual din anul III de studii. În acest mod, studenții vor putea combina lecțiile teoretice cu practica pe care o vor desfășura în cadrul mai multor unități de învățământ dual sau agenți economici.

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) planifică să definitiveze o hotărâre de Guvern care să reglementeze învățământul dual pentru studenții de la ciclul I (licență).

„Am pornit o discuție cu colegii din minister, cu universitățile și cu mediul de afaceri. Ideea este următoarea - să permitem studenților din anul III sau IV, de la anumite specialități, de exemplu la marketing și logistică, pedagogie, inginerie sau IT, acolo unde există o componentă practică, discipline mai puțin teoretizate, să petreacă circa 70% din anul III muncind într-o companie/instituție de specialitate. Munca pe care o vor depune în acea companie urmează să fie contabilizată în procesul de studii în așa fel încât circa 60-70 % din timpul alocat pentru studiu să fie petrecut la lecții teoretice, iar 30-40 % - într-o companie sau instituție”, a declarat Dan Perciun.

De asemenea, ministrul a menționat că MEC se ghidează de experiențele anterioare, care le-au avut unele universități din Republica Moldova: ASEM, ULIM și UTM. Mai mult, autoritățile se inspiră și de practica Franței, care are un concept de licență profesională exact pe același model în care ultimul an de studii este o practică mare petrecută într-o companie.

„Ne dorim să avem studii superioare corespunzătoare cerințelor pieței muncii și nimic nu poate fi mai relevant decât o integrare și o apropiere între partea teoretică și munca nemijlocită într-o companie”, a subliniat oficialul.

Totodată, ministrul a notat că este foarte important ca agenții economici să ofere experiență de muncă, conform specialității.c