Și-ar dori moldovenii 4 zile lucrătoare pe săptămână?
Vis sau realitate? Săptămâna lucrătoare cu 4 zile pare să fie mai mult un vis pentru Republica Moldova. Trebuie să recunoaștem că un astfel de program de muncă, ar fi benefic pentru angajați. Însă ce impact ar avea asupra angajatorilor? Magenta Consulting a realizat un studiu în acest sens și a oferit toate rezultatele obținute.
Trebuie să menționăm că studiul s-a desfășurat în perioada 2 aprilie - 12 mai 2023, în cadrul căruia au participat 1.011 angajați și 439 angajatori din Republica Moldova.
Între timp, noi am reușit să intervievăm mai multe persoane la acest subiect. Iar opinia acestora o puteți afla în videourile noastre, accesând link-ul.
Condiția reducerii zilelor lucrătoare pe săptămână ar fi păstrarea a celor 8 ore de muncă zilnică, același salariu și același volum de lucru.
Potrivit rezultatelor studiului, 58% dintre angajați și 54% dintre angajatorii participanți la studiu, realizat de Magenta Consulting , ar susține ideea unui program de muncă de 4 zile. Totuși, 39% dintre angajați nu susțin această formulă de lucru, iar ponderea angajatorilor care nu pledează pentru un asemenea program este mai mare și constituie 44%.
Inițial, angajații au fost întrebați despre măsura în care vor reuși să îndeplinească toate sarcinile stabilite pentru o săptămână de lucru la jobul actual, dar și în ce măsură angajatorii cred că angajații lor reușesc să le finalizeze.
Prin urmare, 83% dintre angajatori sunt de părerea că angajații lor, în general, reușesc să finalizeze sarcinile planificate pentru săptămâna de muncă, în timp ce angajații cred acest lucru într-o pondere puțin mai mică (71%).
22% dintre angajați consideră că nu reușesc să îndeplinească sarcinile stabilite pentru cele 5 zile lucrătoare, iar angajatorii care cred acest lucru sunt într-o pondere mai mică (14%).
Trebuie să menționăm că unele țări au lansat proiecte-pilot, prin care adoptă o săptămână de lucru de patru zile. Un exemplu în acest sens ar fi Marea Britanie, care a lansat proiectul în 2023. De asemenea, același proiect a fost adoptat și de unele companii din SUA, în timp ce în Chile, parlamentarii au aprobat un proiect de lege pentru a reduce săptămâna de lucru de la 45 la 40 de ore.
Beneficiile săptămânii lucrătoare reduse:
- reducerea stresului și epuizării profesionale
- echilibru îmbunătățit între viața profesională și personală
- reducerea fluctuației a personalului
- productivitate sporită
După un an în care peste 60 de companii din Marea Britanie au avut weekend prelungit, au fost făcute mai multe concluzii în urma experimentului. Potrivit informațiilor colectate din mai multe surse, a crescut productivitatea, angajații fiind capabili să finalizeze volumul de muncă obișnuită în numai 80% din timpul anterior. Astfel, a fost demonstrată o gestionare mai bună a timpului și o concentrare sporită.