Profesorii rămân fără majorări salariale în 2024! Ce promisiuni face MEC

Profesorii rămân fără majorări salariale în 2024! Ce promisiuni face MEC

În 2024, cadrele didactice mai mult nu vor beneficia de majorări de salariu. În schimb, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) dă asigurări că următoarea majorare este planificată pentru anul 2025. Despre acest lucru a vorbit Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.

Ultima majorare a salariilor de care au beneficiat dascălii, a fost pe 1 ianuarie 2024. Din acest motiv, Dan Perciun a negat existența altor majorări în acest an.

„Eu am spus și anterior că majorări în acest an nu vor fi. Urmează, de la 1 ianuarie 2025. Nimeni n-o să dea acum detalii cu privire la valoarea majorării. Suntem în plin proces de definitivare a planificării pentru următorii trei ani, suntem în discuții pe buget, ne clarificăm acum în privința resurselor care vor fi disponibile anul viitor. În perioada octombrie - noiembrie vom avea o claritate cu cât vor fi majorate salariile anul viitor”, a declarat Dan Perciun.


Potrivit ministrului, Guvernul încă este la etapa examinării bugetului de stat. Respectiv, abia în perioada octombrie - noiembrie va fi clar cu cât vor crește salariile profesorilor.

„Nu cred că a existat vreun an în istoria Republicii Moldova când n-au fost aceste majorări. Ele vor fi. Întrebarea este: cât vor constitui aceste majorări? Și vom putea spune asta mai clar în perioada octombrie - noiembrie, când vom ști mult mai bine cum va arăta bugetul pentru anul 2025”, a adăugat ministrul.

Cum am menționat și anterior, salariile cadrelor didactice au fost majorate pe 1 ianuarie 2024. Dacă până la această dată valoarea de referință pentru această categorie de bugetari era 2000 lei, după majorare ea constituie 2300 lei. Astfel, salariile au crescut cu 15%. Pentru aceste majorări, din bugetul de stat a fost alocat un miliard de lei.

Lucru în domeniul traininguri și cursuri

Lucru pentru traducători

Lucru pentru pedagogi