Nevoile financiare ale moldovenilor în raport cu fericirea: cât trebuie să câștige

Nevoile financiare ale moldovenilor în raport cu fericirea: cât trebuie să câștige

Un sondaj de opinie realizat în mai 2024 de către CBS Research pentru IDIS „Viitorul” a dezvăluit o gamă variată de nevoi financiare lunare pe care moldovenii le consideră necesare pentru a atinge starea de fericire. Conform economistului Veaceslav Ioniță, care a prezentat rezultatele, 23,6% dintre respondenți, în special pensionarii cu venituri mai mici, au declarat că le-ar fi suficienți între 5.000 și 10.000 lei pe lună. În același timp, 20,3% au menționat că ar avea nevoie de 10.000 - 15.000 mii de lei, iar 18,4% au indicat suma de 15.000-20.000 lei lunar.

Analiza demografică a sondajului arată diferențe notabile. Bărbații au specificat că în medie, au nevoie de 18.000 lei lunar pentru a fi fericiți, în timp ce femeile au menționat o medie de 14.900 de lei lunar, o diferență de aproximativ 20%. Media națională a cerințelor financiare pentru starea de fericire a fost estimată la 16.300 lei lunar.

Pe categorii de vârstă, tinerii între 18 și 29 de ani au menționat cel mai mare nivel de nevoie financiară lunară, aproximativ 18.700 de lei, iar cei cu vârste între 30 și 44 de ani, au indicat o medie de 20.600 de lei lunar.

Locul de trai, influențează și el asupra așteptărilor financiare. Respondenții din mediul urban au declarat că ar avea nevoie de aproximativ 19.000 lei lunar pentru a se simți fericiți, în timp ce rezidenții din mediul rural, au menționat o necesitate de aproximativ 14.000 lei lunar.

Nivelul de educație joacă și el un rol important. Cetățenii cu studii superioare au exprimat cea mai mare așteptare financiară, de aproximativ 20.500 lei lunar, cu aproximativ 30% mai mult față de ceilalți respondenți.

Ce salarii ar putea oprea migrația?

În ceea ce privește salariile care ar putea opri migrația, respondenții au indicat că un salariu de aproximativ 17.500 de lei lunar i-ar determina să rămână în țară, o sumă mult mai aproape de așteptările din 2017, când acestea erau de două ori mai mari decât salariile reale de atunci.

Expertul a subliniat și discrepanțele semnificative dintre salariile medii din Republica Moldova și cele din zona euro, menționând o tendință lentă, dar constantă, de convergență a salariilor moldovenești spre nivelurile europene.

Același studiu demonstrează că în pofida faptului că salariile în Moldova au crescut în ultimii ani, migrația rămâne o problemă majoră, în special în rândul tinerilor, indiferent de nivelul salariilor locale.