Internshipul în Moldova: Cum să te transformi din student în profesionist

Majoritatea companiilor își doresc angajați cu experiență, dar dacă ești încă student, un stagiu de internship poate fi cheia care deschide ușa către o carieră de succes. Este o oportunitate deosebită pentru tineri și viitori profesioniști de a-și dobândi experiență practică și de a învăța direct de la specialiștii din domeniul lor de interes. În acest articol, vom explora ce este un internship, prin ce diferă de un job și care sunt principalele avantaje.

Un internship este o experiență de lucru temporară (2-9 luni) într-o companie sau organizație, în care o persoană, numită intern sau stagiar, lucrează pentru o perioadă de timp limitată, de obicei, pentru a câștiga experiență într-un domeniu specific. Stagiul poate fi plătit sau neplătit, acest lucru este anunțat încă de la-nceput. Uneori, însă, depinde de abilitățile tale de negociere și persuasiune. Un studiu realizat recent în Europa a identificat câteva motive de ce tinerii  participă la stagii. Peste 77% din respondenți au relatat că motivul principal este îmbunătățirea CV-ului sau a șanselor de angajare, și este adevărat. Dacă planificați sau ați avut internship-uri în trecut, nu uitați să indicați asta în CV.

Dar în ce domenii se oferă internship-uri și cum să le găsești? Cele mai populare rămân a fi cele din IT, le poți găsi ușor pe site-ul nostru, lucru.md , sau direct la companiile din Chișinău, cum ar fi Endava, ISD, pwc, jivygroup, etc. Alte domenii la care poți aplica ca stagiar sunt:  marketing, finanțe, jurnalism, contabilitate, medicină, drepturile omului. Chiar și ONG-urile oferă stagii care pe viitor îți pot mări șansele de angajare. Deja totul depinde de obiectivele și interesele tale.

Un internship poate contribui semnificativ la dezvoltarea abilităților personale, cum ar fi:

  • comunicarea;
  • rezolvarea de probleme;
  • gestionarea timpului, prin experiențele practice și provocările pe care le oferă.

De asemenea, acest program îți va oferi acces la lucruri pe care nu le poți afla din alte surse – fie ele online sau offline: insight-uri din companie, resurse ale companiei, programe de training, cursuri, certificări, acces la evenimente organizate de companie sau la care compania este prezentă etc. Profită de toate aceste lucruri pe întreaga perioadă de desfășurare a programului și asimilează cât de multe lucruri poți.

Te îndemnăm să participi la stagii de internship, pentru că nu este doar o etapă temporară în viața ta ca tânăr, ci o investiție semnificativă în construirea unei cariere de succes.