Îmbini studiile și jobul? Ce avantaje îți oferă legea în acest caz

Într-o lume din ce în ce mai competitivă, obținerea unei diplome universitare și construirea unei cariere de succes reprezintă obiective esențiale pentru mulți tineri. Cu toate provocările și presiunile pe care le implică acest echilibru, există o serie de garanții și compensații importante oferite de lege pentru cei care îndrăznesc să facă acest pas. În acest articol, vom arunca o privire mai atentă asupra modului în care legislația poate juca un rol esențial în sprijinirea celor care se străduiesc să își construiască simultan o carieră solidă și să urmeze cu succes cursurile universitare.

1. Durata redusă a timpului de muncă

Dacă ești salariat care îmbină munca cu studiile la nivel de licență și masterat în instituțiile de învățământ superior, avem o veste bună: legea prevede o durată redusă a timpului de muncă de 35 de ore pe săptămână. Acest lucru înseamnă că poți să-ți adaptezi programul de lucru astfel ca să se potrivească cu cerințele academice și de studiu.

2. Concedii suplimentare plătite

Studenții care se angajează în sesiuni, laboratoare sau examene pot beneficia de concedii suplimentare plătite, cu condiția să li se păstreze 75% din salariul mediu de bază. Aceste concedii includ:

a) Sesiunea de reper, lucrările de laborator și colocviile: poți solicita concedii plătite de până la 30 de zile calendaristice pe an pentru a te concentra pe sesiuni, laboratoare și colocvii.

b) Sesiunea de licență sau examenul de absolvire: în perioada susținerii examenelor de licență sau absolvire, poți beneficia de concedii plătite tot de până la 30 de zile calendaristice.

c) Elaborarea și susținerea proiectului de licență, masterat sau diplomă: dacă te pregătești pentru proiectele importante de licență sau masterat, poți obține până la 90 de zile calendaristice de concediu plătit pentru a te concentra pe acest proces.

3. Beneficii pentru studiile de doctorat și postdoctorat

Pentru cei care își desfășoară studiile în cadrul programelor de doctorat și postdoctorat în instituții de învățământ superior sau organizații din domeniile cercetării și inovării, acreditate sau autorizate, legea prevede posibilitatea acordării de garanții și compensații, în conformitate cu contractul colectiv sau individual

Reține, beneficiezi de garanții și compensații în cazul în care vei prezenta un act confirmativ eliberat de către instituția de învățământ în care îți faci studiile. De asemenea, instituţia în care înveți trebuie să fie din Republica Moldova, acreditată în condiţiile legii. Restul depinde deja de compania în care ești angajat și contractul individual de muncă.