De ce angajatorii ascund salariul în anunțurile de angajare?
În acest an, UE a votat o lege prin care obligă angajatorii să indice exact salariul oferit în anunțul de angajare. Republica Moldova încă mai rămâne codașă la acest capitol. Cu siguranță, ți s-a întâmplat să vezi un anunț atractiv, dar să nu fie indicat salariul. Într-adevăr e frustrant, iar până vom adopta și noi o asemenea lege, vezi aici de ce unii angajatori aleg această opțiune.
1. Salariul nu e suficient de convingător și atrăgător
Un motiv este frica companiilor de a nu descuraja angajații la început de cale. Inițial, aceștia nu indică nici un salariu sau indică unul mic pentru a se convinge de competențele și utilitatea noului angajat, fiind dispuși să propună o ofertă mai bună pe parcurs. Această modalitate poate fi riscantă pentru angajatori, pentru că aceștia par neconvingători.
2. Salariul se stabilește după o perioadă de testare
Unele companii stabilesc salariul în funcție de experiență. Ei vor să-ți testeze practic aptitudinile, astfel oferindu-ți un salariu potrivit. Dacă vine o persoană fără sau cu puțină experiență, atunci cel mai probabil se va începe de la nivelul entry de salariu. Iar dacă persoana are mai multă experiență, atunci i se va propune un alt salariu pentru nivelul său de cunoștințe și un grad de expertiză mai mare.
3. Pentru a evita aplicări nepotrivite
Neindicarea unui salariu fix reduce abundența solicitărilor nepotrivite. Atunci când în anunț este indicat un salariu destul de atractiv, există o mare probabilitate ca la el să răspundă mulți oameni care nu neapărat corespund cerințelor, ei de fapt reacționând doar la salariul indicat. Și atunci, pentru a nu inunda căsuța poștală cu CV-uri și telefonul angajatorului, dar și pentru a alege candidatul care corespunde exact și corelează cu viziunile companiei — nu se indică salariul.
4. Salariul urmează a fi stabilit de angajat
Este întâlnită practica de autodeterminarea salariului, mai exact, angajatul decide ce salariu ar acoperi munca sa. Companiile permit angajaților să-și „construiască” propriul salariu. Această flexibilitate stimulează motivația și performanța.
Deşi în România încă nu este obligatorie prin lege publicarea salariilor, angajatorii au început să ia măsurile necesare pentru a face tranziţia. Astăzi se atestă o rată de 33% dintre poziţii cu salariul publicat versus 14%, anul trecut. În Moldova, aproximativ 40 % din companii au început a indica salariul în anunț, comparativ cu 2021 când erau mai puțin de 25%. Poate, cu timpul, angajatorii vor înțelege că anunțurile cu salariile indicate sunt mai atractive, datele arată că ele sunt cu 40% mai vizualizate decât celelalte. Dacă vă doriți anunțuri de angajare cu salariul indicat — descărcați aplicația JobJob și abonați-vă la canalul de telegram Salarii în Moldova.
Chiar și așa, echipa lucru.md vă îndeamnă să aplicați la toate ofertele care vă par atractive, cu sau fără indicarea salariului. Iar pentru a identifica oferta potrivită, fiți cu ochii pe platforma noastră, acolo zilnic apar oportunități noi.