Cum poți să devii preot în Moldova și cu cât vei fi remunerat lunar

Cum poți să devii preot în Moldova și cu cât vei fi remunerat lunar

Într-o discuție cu Ion Marian, Protopopul de Orhei și Preot la Patriarhia Română, am aflat despre toate etapele pe care trebuie să le parcurgă o persoană pentru a deveni preot, dar și despre remunerarea lunară pe care o primește.

„Fundamentul, cei 7 ani de acasă”.

Ion Marian este de părerea că facultatea e exact ca o școală de șoferie, acolo te învață ce trebuie să faci, ce nu trebuie să faci, cum să faci și cum să nu faci. Depinde foarte mult de noi, cum conducem - ocolim gropile sau mergem prin ele. Pentru a deveni preot, pentru început, e nevoie de un lucru simplu: cei 7 ani de acasă, de aici pornește totul.

Unde putem studia această slujbă?

Potrivit preotului, în Republica Moldova, pe lângă Academia Teologică din cadrul Mitropoliei Moldovei, care încă nu este recunoscută de nicio instituție de învățământ din lume, este Facultatea de Teologie de la Iași în colaborare cu Facultatea de la Iași. La această facultate sunt preoți școliți, profesori care vin și fac orele aici, în Republica Moldova, pentru tinerii care aleg calea teologiei.

Cu siguranță că nu orice poate aplica la această facultate. Ca în cazul altor universități, sunt acceptați tinerii care au deja Bacalaureatul. Iar în funcție de merite, tinerii mai sunt și remunerați cu o bursă, din partea statului român.

Cât primește un preot?

„În jur de 400 euro, dar asta e pentru un preot care deja are mai mulți ani în cadrul Mitropoliei Basarabiei”, a declarat Ion Marian în cadrul interviului. Protopopul susține că aceasta ar fi suma maximă pe care o poate primi un preot.