Concediul paternal în 2024, tot ce trebuie să cunoască viitorii tați

Concediul paternal în 2024, tot ce trebuie să cunoască viitorii tați

Concediul paternal este dreptul legal al fiecărui tată de a participa la îngrijirea copilului nou-născut. Potrivit Codului Muncii, pe parcursul concediului acordat, proaspeții tătici au 15 zile libere.

Potrivit articolului 1241 din Codul Muncii, concediul paternal se acordă pentru participarea efectivă a tatălui la îngrijirea copilului nou-născut.

Durata concediului paternal

Începând cu 1 ianuarie 2024, durata concediului paternal a fost mărită până la 15 zile. Mai mult, acest tip de concediu va putea fi acordat atât integral, cât și divizat în maximum 3 fracțiuni, a câte 5 zile fiecare. Concediul paternal se acordă pe parcursul primelor 12 luni de la nașterea copilului.

Acordarea concediului paternal

Viitorii tătici pot solicita concediul integral, în decurs de cel mult 12 luni de la nașterea copilului, în baza unei cereri scrise, adresate angajatorului.

Potrivit legislației în vigoare, dacă angajatorul creează situații cu efect de dezavantajare a angajaților care iau concediu paternal, aceste situații sunt considerate cazuri de discriminare din partea angajatorilor și se sancționează conform legii.

Indemnizație pentru concediu paternal

Codul Muncii prevede că pe parcursul concediului paternal, salariatul are dreptul la indemnizație paternală. Mărimea acesteia constituie 100% din venitul mediu lunar asigurat, realizat în ultimele 3 luni calendaristice premergătoare lunii nașterii copilului. De menționat că se ia în considerare venitul din care, la data stabilirii indemnizației, au fost calculate și plătite contribuțiile necesare.

Dreptul la indemnizație paternală este stabilit dacă tatăl copilului nou-născut confirmă un stagiu total de cotizare de până la 3 ani sau un stagiu de cotizare de cel puțin 9 luni, în ultimele 24 de luni premergătoare datei nașterii copilului și respectă următoarele condiții:

  • i s-a acordat concediu paternal la toate unitățile unde activează, în decurs de 12 luni de la nașterea copilului;
  • a solicitat stabilirea indemnizației paternale în termen de 12 luni de la data nașterii copilului;
  • a realizat un venit asigurat în ultimele 3 luni premergătoare lunii nașterii copilului.

Acte necesare pentru indemnizație paternală

Cererea pentru stabilirea indemnizației va fi depusă la casa teritorială de asigurări sociale de la locul de domiciliu/reședință sau la casa teritorială în a cărei rază de deservire se află locul de muncă de bază. Cererea se depune personal de către tatăl sau mama copilului, împreună cu toate actele necesare.

Împreună cu cererea, se vor anexa următoarele documente:

  • buletinul de identitate al solicitantului (în original și în copie);
  • certificatul de naștere al copilului, înregistrat la Agenția Servicii Publice (în original și în copie);
  • după caz, extrasul din ordinul de acordare a concediului paternal, în original, eliberat de la toate unitățile în care solicitantul desfășoară activități.

Cererea va fi examinată pe parcursul a 30 de zile calendaristice, iar solicitantul poate verifica statutul acesteia fie online, fie la numărul de telefon 022 257 777.

Iar tații care au adoptat copii, vor fi nevoiți să prezinte o copie a hotărârii instanței de judecată privind încuviințarea adopției și o copie a certificatului de naștere al copilului.

Plata indemnizației paternale

Plata indemnizației paternale se efectuează pentru fiecare fracțiune de concediu paternal de care beneficiază tatăl copilului, explică CNAS.

Plata indemnizației paternale se efectuează prin modalitatea de plată selectată de beneficiar şi disponibilă în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay). Iar evidența plății indemnizației paternale se efectuează de către CNAS.

Lucru în domeniul Gospodăriilor Agricole

Lucru în domeniul imobiliar

Lucru în industria serviciilor