Capcanele din spatele ofertelor de muncă în străinătate: cum să te protejezi
În căutarea unei vieți mai bune și a unor oportunități de muncă mai bine plătite, mulți moldoveni sunt tentați să caute locuri de muncă în străinătate. Totuși, speranța la o viață mai bună poate fi transformată într-un adevărat coșmar, cu promisiuni false și riscuri ascunse. Iată ce ar trebui să știi pentru a te proteja, atunci când ești în căutarea oportunităților de muncă în străinătate.
Promisiuni tentante, realitate dezamăgitoare
Una dintre cele mai frecvente capcane în căutarea unui loc de muncă în străinătate este prezentarea unor oferte atrăgătoare, dar ireale, afirmă Vitalie Pșenicinîi, șeful interimar al Centrului de Combatere a Traficului de Persoane.
Promisiunile de salarii avantajoase pentru servicii necalificate, cazare și condiții bune de muncă sunt tentante, însă adesea se dovedesc a fi doar un mijloc de a atrage persoane.
Se bucură de popularitate promisiunile de muncă în țări cu situație economică mai bună, comparativ cu Republica Moldova. Potrivit lui Pșenicinîi, ofertele în astfel de țări, oferă mai multă încredere oamenilor, acest lucru fiind motivat de disponibilitatea mai mare a locurilor de muncă. Chiar dacă cuvintele sunt dulci precum mierea și descrierea ofertei este încântătoare, informațiile trebuie mereu supuse unei verificări minuțioase.
Documente și verificări esențiale
Atunci când primești o ofertă de muncă în străinătate, este crucial să verifici toate documentele oferite. Un contract de muncă oficial și o invitație din partea angajatorului sunt esențiale și ar trebui să fie analizate cu atenție, în special când e vorba de angajare în străinătate în baza pașaportului biometric. Iar pentru a te asigura că (,) contractul pe care l-ai semnat, este unul veridic, poți apela la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Dacă este este necesară o viză, este important să verifici dacă aceasta este oficială și veridică, apelând la ambasada țării în care se preconizează plecarea. Nerespectarea acestor pași de verificare poate duce la riscul de a deveni victimă a traficului de persoane sau de a lucra ilegal în UE.
Greșeli frecvente în căutarea unui loc de muncă în străinătate
Mulți moldoveni cad în capcana nesemnării contractului individual de muncă sau a necunoașterii detaliate a locului unde se îndreaptă.
Este important să comunici deschis cu familia și prietenii despre planurile tale. Nu trebuie să oferi drept gaj actele de identitate unor agenții dubioase sau persoane. Există riscul ca ulterior să fii șantajat și/sau să fii supus unor condiții de muncă deplorabile.
Cum să te protejezi
Pentru a evita aceste capcane și pentru a-ți proteja drepturile, este esențial să fii informat și să verifici întotdeauna informațiile oferite. În acest context, expertul recomandă consultarea surselor de încredere precum Camera de Licențiere, pentru a verifica agențiile de recrutare, dar și pentru asigurare că înțelegi cu exactitate condițiile și drepturile tale înainte de plecare.
Este important să ai încredere în propriile tale capacități și să nu te lași păcălit de promisiuni false. Caută sfaturi și suport din partea autorităților competente și a organizațiilor care luptă împotriva traficului de persoane pentru a te asigura că alegerea ta de a munci în străinătate este una sigură și responsabilă.