Angajații vor beneficia de un concediu în plus! A fost modificat Codul Muncii
UPDATE! (18 martie): Parlamentul a adoptat, în cea de-a doua lectură, acordarea unui nou tip de concediu social. Astfel, angajații vor putea beneficia de concediu, neplătit, cu o durată de 5 zile lucrătoare, într-un an calendaristic.
UPDATE! Pe 29 februarie curent, Parlamentul a votat, în prima lectură, mai multe modificări la Codul Muncii. Acestea au rolul armonizării cadrului normativ național cu standardele UE.
Printre modificările aprobate, se include introducerea concediului de îngrijire (neplătit cu о durata de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic) pentru salariații care oferă îngrijiri personale sau asistență unei rude, sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul, și care are nevoie de îngrijiri sau de sprijin semnificativ ca urmare a unei probleme grave de sănătate.
De asemenea, femeile însărcinate vor putea beneficia de oportunități mai multe de activitate în câmpul muncii și asigurării unei flexibilități normative, privind munca femeilor gravide, femeilor care au născut de curând și a celor care alăptează.
Se introduce și un nou tip de contract de muncă, destinat refugiaților. Acesta va fi unul individual, pe perioadă determinată. încheiat cu refugiații care se angajează în câmpul muncii pe teritoriul Republicii Moldova, pentru perioada îndeplinirii unor lucrări cu caracter temporar sau permanent.
Menționăm, modificările au fost aprobate în prima lectură. Acestea vor intra în vigoare după aprobarea în lectura a doua și introducerea în Monitorul Oficial.
Articolul inițial
Codul Muncii a suferit modificări, în baza unui proiect de lege aprobat de către Guvern. Potrivit acestuia, angajații vor beneficia de încă un tip de concediu.
Vorbim despre concendiu neplătit pentru îngrijirea unei persoane, care locuiește la același domiciliu cu salariatul. Concediul va fi oferit în baza unei cereri scrise și va avea durata de cinci zile lucrătoare. De menționat că acest tip de concediu va fi oferit o singură dată într-un an calendaristic.
Alături de cererea scrisă, angajații vor fi nevoiți să anexeze copia buletinului de identitate a persoanei pentru care se solicită concediul, declarația pe propria răspundere a salariatului, care trebuie să confirme că persoana pentru care se solicită concediul locuiește la același domiciliu cu salariatul. Nu în ultimul rând va fi necesar certificatul medical, eliberat de instituția medico-sanitară.
Proiectul de lege este elaborat în contextul Acordului de Asociere între Republica Moldova și UE. Menționăm că proiectul de lege urmează să fie examinat și de către Parlamentul Republicii Moldova.