Află cum angajații moldoveni se pot odihni mai mult în 2024

Află cum angajații moldoveni se pot odihni mai mult în 2024

În 2024 ai oportunitatea de a reinventa modul în care îți planifici vacanțele. Da, ai înțeles bine! Chiar dacă noul an aduce cu sine o zi lucrătoare în plus față de 2023 (fiind un an bisect), aceasta nu înseamnă neapărat mai puțin timp pentru relaxare. De fapt, cu o planificare atentă și un pic de creativitate, poți transforma această provocare într-o serie de vacanțe, luând însǎ mai puține zile de concediu anual.

Cum funcționează? Esențial este să fii atent la calendar și să planifici concediul în jurul sărbătorilor oficiale și weekendurilor. De exemplu, dacă o sărbătoare cade într-o zi de vineri, luând o zi liberă în ziua de joi, se poate obține un mini concediu de patru zile, consumând doar o zi de concediu anual. Anul acesta, cele mai avantajoase perioade pentru concediu sunt lunile: mai, august și decembrie.

Pentru a facilita planificarea, mai jos vei găsi câteva exemple de perioade optime pentru a lua concediu, bazate pe această strategie.

  • 29 aprilie - 6 mai

Utilizând doar 4 zile de concediu, poți avea 8 zile libere legate. Asta pentru cǎ Paștele în acest an cade imediat după 1 mai.

  • 4 mai - 13 mai

Cu doar 3 zile de concediu anual, poți avea 10 zile libere legate. Profiți de 5, 6, 9, 13 mai care sunt decalate zile nelucrătoare.

  • 26 august - 1 septembrie

Utilizând doar 3 zile din concediul anual, poți avea 7 zile libere legate. Asta pentru cǎ 26 august (probabil va fi recuperatǎ pe altǎ datǎ), 27 și 31 august sunt declarate zile de sărbătoare națională.

  • 25 decembrie - 5 ianuarie (al următorului an)

Cum îți sună 6 zile de concediu pentru 12 zile de vacanță? Utilizezi doar 6 zile din concediul anual, iar 25 decembrie si 1 ianuarie sunt declarate zile nelucrătoare. Nu uita de weekenduri.

Important de reținut este că aceste sugestii depind de calendarul oficial și de specificul fiecărui loc de muncă. Unele companii pot avea politici diferite privind concediile, așa că este recomandat să consulți regulile interne înainte de a-ți face planuri de vacanță.