2 zile de repaus săptămânal: când se acordă și cui
Repausul săptămânal se acordă, în mod obișnuit, timp de 2 zile consecutive, de regulă sâmbăta și duminica, potrivit Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM). Totuși, există anumite excepții, pe care ți le explicăm în acest articol.
Sunt unități pentru care repausul în zilele de sâmbătă și duminică poate avea un efect negativ. Prin urmare, pentru a nu încălca normele Codului Muncii, angajatorii sunt nevoiți să acorde acele zile de repaus în alte zile. De menționat că acestea trebuie să fie stabilite prin intermediul contractului colectiv de muncă sau regulamentul intern al unității. Totuși, ISM specifică: este obligatoriu ca una dintre zile să fie duminica.
Alte unități, unde, din motive de muncă, repausul nu poate fi acordat duminica, angajații vor avea două zile libere în timpul săptămânii și vor beneficia de un spor salarial. Și în acest caz, modificările trebuie să fie prevăzute în contractele individuale de muncă și contractele colective de muncă.
Repausul săptămânal trebuie să fie neîntrerupt și de minim 42 de ore, exceptând cazul în care săptămâna de muncă este de 6 zile.
Inspectoratul de Stat al Muncii atenționează că atragerea salariaților la muncă, în zilele de repaus, se admite doar în condițiile prestării muncii suplimentare (excepție sunt salariații în vârstă de până la 18 ani). În acest caz, plata pentru aceste zile va fi în mărimea dublă a salariului, fie pe oră, fie pe zi.
Alternativ, la cererea scrisă a salariatului care a prestat munca în zi de repaus, angajatorul poate să-i acorde o altă zi liberă care nu va fi retribuită.
Lucru în domeniul Construcțiilor, Reparației și Arhitecturii